flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги присяжних! Триває електронне декларування

30 січня 2024, 11:55
Тростянецький районний суд Сумської області нагадує, що відповідно до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.
Підпункт ґ пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»  визначає суб’єктами на яких поширюється дія Закону, присяжних під час виконання ними обов’язків у суді.
Присяжні, які протягом звітного року (2023 року) брали участь у розгляді цивільних або кримінальних справ, незалежно від того чи отримували виплати за виконання обов’язків у суді, зобов’язані до 01 квітня 2024 року подати, шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2023 рік.
Особи, включені до списку присяжних та протягом року не були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб’єктами декларування і не зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
ВАЖЛИВО! Для подання декларації за минулий рік суб’єкт декларування має використовувати кваліфікований електронний підпис. Щоб отримати КЕП, слід звернутися до одного з органів КНЕДП, що видають КЕП (перелік усіх органів можна знайти за посиланням).
Для заповнення вказаної декларації необхідно перейти на веб-портал НАЗК та авторизуватись за допомогою особистого електронного підпису, ввести актуальну адресу електронної поштової скриньки (бажано використовувати поштові скриньки доменних зон «ua», «net» або «com»). Виконати відповідний алгоритм дій з метою достовірного заповнення всіх розділів електронної декларації.
На офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції у розділі База знань НАЗК розміщено оновлені роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій. У вкладці «Меню» можна ознайомитись із оновленнями щодо заповнення декларації  та отримати практичну допомогу за контактним номером НАЗК +38(044)200-06-94 у робочі дні з 09:00 до 18:00.
Чинним законодавством передбачено, що умисне недекларування або декларування недостовірної інформації – є корупційним правопорушенням, за яке передбачено адміністративну чи кримінальну відповідальність (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття 366-1 Кримінального кодексу України).