flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За ухилення від призову на військову службу засуджено жителя Боромлянської громади

05 березня 2024, 14:40

05 березня 2024 року вироком Тростянецького районного суду Сумської області засуджено 27-річного мешканця Охтирського району до 3 років позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період (стаття 336 КК України).

Судом установлено, що чоловік перебуває на військовому обліку першого відділу (м.Тростянець) Охтирського районного ТЦК та СП та відповідно до своєї військово-облікової спеціальності підлягає призову на військову службу під час мобілізації. У серпні  2023 року йому була вручена повістка для прибуття до збірного пункту першого відділу Охтирського районного ТЦК та СП для відправки у військову частину для несення військової служби по мобілізації. Чоловік був ознайомлений зі змістом повістки, датою та часом збору та розумів про наслідки за ухилення від неявки за повісткою без поважних причин, що полягають у притягненні до кримінальної відповідальності. Однак до пункту збору не прибув та про причини своєї неявки не повідомив, тим самим ухилився від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.   

Під час судового розгляду боромлянин у пред’явленому йому обвинуваченні винним себе не визнав. Суду пояснив, що на вказану у повістці дату не з‘явився у зв‘язку із тим, що має нестабільний стан здоров‘я і вважає це поважною причиною неявки. Крім того зазначив, що Охтирський РТЦК та СП було повідомлено про те, що він не прибуде для відправки у військову частину.

Суд, дослідивши всю сукупність доказів наданих сторонами кримінального провадження, ухвалив вирок, яким визнав винним чоловіка  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 336 КК України та призначив йому покарання у виді 3 років позбавлення волі.  Саме таке покарання, суд вважає, буде необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

Призначаючи покарання у межах санкції указаної  статті (від 3 до 5 років позбавлення волі) суд урахував поведінку обвинуваченого після вчинення кримінального правопорушення, який не шкодує про вчинене, не бажає виправити ситуацію, що склалася та виправдовує свою поведінку наявністю захворювання, яке однак не перешкодило йому перебувати в день відправки до військової частини на тимчасових підробітках.

Як пом’якшуючі покарання обставини суд визнає активне сприяння у розкритті злочину та добровільне перерахування обвинуваченим коштів на підтримку Збройних Сил України. Судом не встановлено обставин, які б обтяжували покарання чоловіку.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку.

З  текстом судового рішення можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 588/1856/23.