flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові послуги в «Дії»

12 грудня 2023, 16:01

Упровадження ІТ-технологій у судовій системі це необхідність і вимога сьогодення, це один зі шляхів прозорої діяльності суду та забезпечення доступності до судочинства, саме ці технології допомагають наблизити суд до громадян.

Одним із напрямків інформаційних технологій у судочинстві є надання судових послуг через мобільний застосунок «Дія».

Шановні учасники судових процесів, нагадуємо вам, якими саме судовими послугами ви можете скористатися в «Дії». 

Першою із судових послуг, що почала надаватися через мобільний застосунок "Дія" – це судове сповіщення — інформаційне повідомлення про судові засідання. Вона полягає в надсиланні повідомлень у мобільному застосунку "Дія" про дату та час проведення судових засідань, в яких стороною по справі є користувач цього застосунку. Крім, дати та часу проведення судових засідань, користувач отримує і  інформацію про назву та адресу суду, номер зали судового засідання, єдиний унікальний номер справи, суть спору та сторони у справі.

Для того, щоб налаштувати сповіщення у застосунку "Дія", необхідно увімкнути  опцію "дозволити сповіщення". І ви не пропустите жодного повідомлення про судові засідання з вашою участю.

Згодом у застосунку «Дія» реалізовано можливість отримувати електронне судове рішення з кваліфікованим електронним підписом суддів. Документ має таку ж юридичну силу, як і його паперовий аналог. У кілька кліків ви можете отримати судове рішення просто у смартфоні.

Щоб отримати судове рішення у «Дії» необхідно: 

  • авторизуйтесь у застосунку;
  • перейти у Послуги і вибрати Судові справи;
  • переглянути судове рішення і за потреби завантажити собі на смартфон. 

Наступною послугою, якою можна скористатися у застосунку «Дія» є «Дія.Підпис». Використання кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" дозволить підписувати документи для подачі матеріалів  до суду за допомогою підсистеми "Електронний суд". На сьогодні Електронний суд є зручним та швидким способом отримати доступ до правосуддя. Крім того, за допомогою "Дія.Підпис" можливо авторизуватися в підсистемі відеоконферензв'язку та взяти участь у судовому засіданні онлайн, навіть перебуваючи за кордоном.

Як отримати "Дія.Підпис" можно дізнатись за посиланням https://paperless.diia.gov.ua/instruction/yak-otrimati-diyapidpis. 

Ще одним із функціоналів, реалізованим у «Дії», є сплата штрафу за адміністративне правопорушення онлайн. Відтепер у «Дії» можна сплачувати штрафи за адмінправопорушення без походів до суду.

Для сплати штрафу потрібно:

  • зайти в «Дію»;
  • натиснути «Послуги»;
  • обрати пункт «Штрафи» — «Судові штрафи»;
  • обрати потрібний штраф;
  • сплатити з Google чи Apple Pay.

Тож із Дією ви не пропустите важливе та наблизитися до суду навіть перебуваючи на відстані від нього.