flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи, що можуть становити суспільний інтерес у період з 08 квітня по 12 квітня 2024 року

05 квітня 2024, 13:35

10 квітня 2024 року о 10 год 00 хв відбудеться судовий розгляд у справі за обвинуваченням військовослужбовця Збройних сил РФ у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 28, частиною 1 статті 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб).

Попереднє судове засідання у справі було відкладено у зв’язку із оголошеною повітряною тривогою у Сумській області та вимкненням світла.

Згідно з пред’явленим обвинуваченням на початку березня 2022 року під час окупації села Боромля Охтирського району Сумської області російський військовослужбовець, за версією сторони обвинувачення, перебуваючи на перехресті доріг у напрямку села Новгородське Охтирського району, зупинив автомобіль під керуванням чоловіка - цивільної особи та під час спілкування з останнім, наказав трьом невстановленим під час досудового розслідування військовослужбовцям ЗС РФ здійснити постріли у коліна водія. Незважаючи на численні прохання останнього не спричиняти йому тілесних ушкоджень, російський військовослужбовець наказав все тим же трьом військовослужбовцям вбити чоловіка шляхом розстрілу. Однак у цей час російські військовослужбовці, отримавши інформацію про їх переміщення в інше місце, почали покидати території, у зв‘язку з чим водій скористався відсутністю уваги з їх боку та сховався у будівлі поруч, де і перебував доки не минула загроза його життю.               

12 квітня 2024 року о 14 год 30 хв відбудеться судовий розгляд за обвинуваченням жителя міста Тростянець у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Згідно з пред’явленим обвинуваченням чоловік підозрюється у повторному поширенні матеріалів, у яких містяться виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування, часткової окупації території України та глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань російської федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань. За версією сторони обвинувачення чоловік використовуючи власний гаджет, поширював через російську соціальну Інтернет - мережу «Однокласники» публікації в підтримку дій зс рф. Зі свого профілю чоловік, упродовж січня-серпня 2023 року, розповсюджував матеріали, які містили виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України та глорифікацію осіб, які здійснюють збройну агресію рф проти України. Поширені публікації стали доступні для загального ознайомлення необмеженому колу користувачів у соціальній мережі.

Головуючий суддя – Огієнко О.О.