flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День Відкритих Дверей у Тростянецькому райооному суді Сумської області

30 квітня 2013, 10:40


  ДЕНЬ  ВІДКРИТИХ  ДВЕРЕЙ  У ТРОСТЯНЕЦЬКОМУ

 РАЙОННОМУ  СУДІ  СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

З метою знайомства з діяльністю суду, роботою суддів та працівників апарату суду, забезпечення прозорості та відкритості діяльності судів, обізнаності широкої громадськості з їх роботою, забезпечення права вільного доступу громадян до інформації у Тростянецькому районному суді 16 та 23 квітня 2013 року було проведено «День відкритих дверей». Нас відповідно відвідали учні 9-А класу ЗОШ №5 разом з вчителем Кушнарьовою Оксаною Леонідівною та учні 9-10 класів Новгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів разом з вчителем Курило Сергієм Олександровичем. 

Програма проведення Дня відкритих дверей включала в себе екскурсію приміщенням суду: огляд робочих кабінетів, залів судових засідань, стендів з довідковою інформацією; ознайомлення з діяльністю суду, роботою суддів та працівників апарату суду, а також бесіду із головою суду Шевченко В.С.

 

Учням надали можливість оглянути приміщення суду, в якому було здійснено добудову приміщення суду, а в старому проведено реконструкцію та капітальний ремонт. Отже, на першому поверсі суду знаходиться вестибюль з інформаційними стендами, де міститься вичерпна всебічна інформація для відвідувачів, дві канцелярії, архівна кімната, кімната для ознайомлення з матеріалами справи, кабінет головного спеціаліста з інформаційних технологій, кабінет судового розпорядника та три зали судових засідань.

На другому поверсі — кабінети голови суду Шевченка В.С., заступника голови суду Янової Л.М., суддів Линник О.С. та Маслова В.В., керівника апарату суду та його заступника,  помічників суддів та секретарів судового засідання, консультанта, а також два зали судових засідань та архівна кімната.

 

Присутні учні в одному із залів судових засідань на другому поверсі приміщення суду прослухали розповідь голови суду Шевченка В.С., де їм було роз’яснено,  що  Суди (судова влада) — це одна із трьох гілок державної влади, а їхня юрисдикція поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.  Тростянецький райсуд здійснює правосуддя за формами цивільного, кримінального судочинства, відбувається розгляд справ про адміністративні правопорушення. Справи у суді розглядаються суддею одноособово, а у передбачених законом випадках (по кримінальному  провадженню у разі скоєння кримінального правопорушення, покарання за яке передбачає довічне позбавлення волі) — судом присяжних. Окрім того, дітей ознайомлено з роботою канцелярії  суду,  а саме з порядком  реєстрації документів, їх рухом та  порядок  роботи  з  ними  в  програмі  КП «Д-3», порядком реєстрації справ різних категорій, порядком ведення обліково–статистичних карток, порядком звернення до виконання судових рішень. Також у доступній для дітей формі роз’яснено  порядок  надання  та  отримання інформації, порядок звернення до суду, про що слід пам`ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні  наслідки порушення правил поведінки в суді.     

Школярам розповіли про роботу помічників суддів, яка полягає в пошуку  та  підготовці  необхідної інформації  для підготовки справи до розгляду,  виконання  доручень,  пов’язаних із  веденням  судової  справи,  виготовлення запитів, листів та підготовці проектів судових рішень. 

Ознайомили також дітей з обсягом роботи секретаря судового засідання, зокрема зазначили, що секретар судового засідання разом із суддею  бере участь у судовому засіданні та здійснює його повну фіксацію звукозаписувальними приладами і готує протокол (журнал) судового засідання. Окрім того, секретар судового засідання здійснює виклик до суду сторін по справі шляхом  відправлення судових повісток із зазначенням в них дати та часу розгляду справи, оформляє належним чином справи. 

Повідомили учнів і про те, що у суді функціонує система автоматизованого документообігу КП «Д-3». Справи між суддями розподіляються автоматизовано — за допомогою спеціальної комп’ютерної програми, яка присвоює номер кожній справі й сама визначає суддю, до якого вона потрапить: з дотриманням принципів черговості, вірогідності та рівності. Все зроблено для того, аби уникнути можливих проявів корупції, тиску, необ’єктивності та упередженості. Працівники суду лише вносять у базу системи дані та відомості. Також створено електронний архів судових рішень, що дозволяє без зайвих зволікань надавати громадянам копії необхідних документів.

Розповіли також, що в Тростянецькому районному суді штатна чисельність працівників складає 28 осіб, з яких 5 суддів. Фактично працює на даний час 4 судді та одна посада судді вакантна. Для забезпечення організації роботи по здійсненню правосудця та ведення діловодства діє апарат суду, до складу якого входять: керівник апарату, його заступник, помічники суддів, секретарі судових засідань, консультант суду, секретарі суду, консультант з кадрової роботи, судовий розпорядник, головний спеціаліст з інформаційних технологій.

Працює суд щоденно, з понеділка по четвер — з 8-00год. до 17-15год., у п’ятницю — з 8-00год. до 16-00год., обідня перерва — з 12-00год. до 13-00год.

На питання зацікавлених учнів відповідав голова Тростянецького райсуду Шевченко В.С. Діти охоче вступали в діалог, дискутували, зокрема з питань негативної дії алкоголю та наркотиків на неповнолітніх дітей, обставин, що спонукають неповнолітніх дітей на шлях злочинності. 

У фінальній частині, за підсумками проведеного Дня відкритих дверей,  вчитель ЗОШ №5 Кушнарьова О.Л. зазначила, що такий захід має великий  вплив виховного характеру на підлітків такого віку, сприяє правовій освіті, вихованню у дітей і молоді поваги до Конституції, законів України, національної символіки, глибокого усвідомлення взаємозв’язку між діями, правами, обов’язками людини та її громадянською відповідальністю.

Учні 9-А класу ЗОШ №5 разом з вчителем Кушнарьовою Оксаною Леонідівною та учні 9-10 класів Новгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів разом з вчителем Курило Сергієм Олександровичем висловили подяку керівництву суду за проведений «День відкритих дверей» саме за їх участю.