flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд: як працює зараз та які перспективи Е-правосуддя

06 червня 2019, 14:36

                 Наразі у всіх місцевих та апеляційних судах України запроваджено ТЕСТОВИЙ режим експлуатації підсистеми ЄСІТС «Електронний суд».   За допомогою сервісу «Електронний суд»  учасники судового процесу в майбутньому   зможуть   сплатити судовий збір та інші платежі у режимі онлайн, подавати позовні заяви та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду, електронні запити, скарги, а також отримувати судові рішення, відповіді на запити та інші електронні документи.

                 Нагадуємо, що  Єдина судова інформаційно-телекомунікаційної системи має запрацювати  через 90 днів після публікації  Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення  та забезпечення функціонування ЄСІТС.

                 На цей час ще триває створення цієї Системи. 

                 З огляду на викладене, до початку функціонування ЄСІТС процесуальні документи до суду подаються ЛИШЕ У ПАПЕРОВОМУ ВИГЛЯДІ.

                 Проте, наразі деякі  учасники процесу надсилають процесуальні документи до суду не у паперовому вигляді, а засобами електронного зв’язку. Зокрема, деякі представники сторін надсилають  на електронну поштову адресу суду клопотання у вигляді друкованого тексту без будь-якого підпису, або прикріплений до листа файл, що містить зіскановий підпис. Є випадки подання позовних заяв в електронному вигляді.

                  Звертаємо увагу, що оскільки на сьогоднішній день Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему не запроваджено, розгляд судом процесуальних документів  (позовних заяв, клопотань тощо) в електронній формі без наявності власноручного оригінального підпису учасника процесу є неможливим.

                   З позицією Верховного Суду у питанні оцінки процесуальних документів поданих  до дня початку функціонування ЄСІТС в електронній формі на електронну поштову адресу суду можна ознайомитись в ухвалі ВС від 28.03.2019 у справі № 9901/101/19 за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/80761630.

                   Лише після початку функціонування ЄСІТС буде можливість автентифікації користувача (учасника процесу) за допомогою електронного цифрового підпису.

                   Позовні заяві, які наразі подаються в електронній формі, у порядку цивільного та адміністративного судочинства судом залишаються без руху на підставі підпункту 15.1 підпункту 15 пункту 1 розділу VII «Перехідні положення» КАС України, ЦПК України.  Позивачам суд надає час подати позовну заяву разом з її примірниками відповідно до кількості сторін у справі у паперовому вигляді.

                    Незважаючи на те, що створення  та забезпечення функціонування ЄСІТС ще триває, рекомендуємо всім користувачам судових послуг, з метою подальшого ефективного використання її можливостей, завчасно зареєструватись в підсистемі «Електронний суд».

                    Звертаємо  увагу, що  в обов’язковому порядку в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі  (ЄСІТС) свої офіційні електронні адреси  реєструють адвокати, нотаріуси, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки.

                     Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в  Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі  в добровільному порядку.

                     Розробники Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи запустили Центр технічної підтримки користувачів ЄСІТС.

                     На сайті wiki.court.gov.ua містяться корисні тексти, інструкції про роботу з судовою системою та відповіді на найпоширеніші питання роботи в системі.

                    В якості допомоги під час реєстрації офіційної електронної адреси рекомендуємо попередньо переглянути відеоінструкцію ("Відеодопомога") з покроковим алгоритмом дій, розміщеної за посиланням: https://id.court.gov.ua/.

 

                                                                                                                 Прес-служба суду