flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для визнання спадщини відумерлою потрібно довести факт смерті спадкодавців

18 травня 2018, 11:18

10.05.2018 року Тростянецький районний суд Сумської області розглянув цивільну справу за заявою Тростянецької міської ради Сумської області в інтересах Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади про визнання спадщини відумерлою.

Свою заяву Тростянецька міськрада  мотивувала тим, що після смерті Гончар Л. Б. та Гончар В. Я., які за свідченням сусідів померли близько 15-20 років тому, залишилася спадщина у вигляді  нерухомого майна  домоволодіння  в м. Тростянець  Сумської області. Дане домоволодіння згідно довідки Комунального підприємства «Охтирське МБТІ» зареєстроване за померлими Гончар Л. Б. та Гончар В. Я.  по ½ частині за кожним. Після смерті Гончар Л. Б. та Гончар В. Я. спадщину ніхто не прийняв, спадкова справа за заявою спадкоємців у нотаріальній конторі не заводилась, за домоволодінням  ніхто не доглядає. Тростянецькою міською радою було вжито всіх заходів, передбачених законодапвством, для визнання спадщини відумерлою. До Тростянецької міської ради із спадкоємців ніхто не звернувся.

За даними  Тростянецького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції в Сумській області за період з 01.01.1998 року по теперішній час актовий запис про смерть Гончар Л. Б. по Тростянецькому району Сумської області не виявлено. Також актовий запис про смерть Гончар В. Я. по Тростянецькому району з 01.01.2011 року не виявлено .

За таких обставин, оскільки під час судового розгляду справи не було здобуто доказів на підтвердження факту смерті  власників спірного будинку і як наслідок не доведено те, що відкрилась спадщина, і що з часу її відкриття минув рік, а спадкоємці, які б її прийняли відсутні, у задоволенні заяви про визнання указаного майна відумерлою спадщиною і передачі спадкового майна у власність  територіальної громади судом було відмовлено.

Головуючий  суддя - Щербаченко М.В.   

Пошук в ЄДРСР судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити за номером № 588/240/18