flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Недоліки роботи нової патрульної поліції

18 травня 2018, 11:49

05.05.2018 року Тростянецький районний суд Сумської області розглянув справу за адміністративним  позовом громадянина Х.  до інспектора роти № 3 батальйону Управління патрульної поліції в Сумській області, третя особа: Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі виробничого підрозділу "Сумське територіальне управління" філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" ПАТ "Укрзалізниця", про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення та закриття провадження у справі.

        28.03.2018 року інспектором роти №3 батальйону Управління патрульної поліції в Сумській області було винесено постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 122 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави у розмірі 340 грн. за керування позивачем транспортним засобом КАМАЗ 5320, який начебто переобладнано з порушенням вимог стандартів, правил і нормативів, що стосується безпеки дорожнього руху, а саме відсутній в реєстраційних документах запис про  перенесення елементів гальмівної системи (ресиверів), чим порушив п.п.п.31.3.а ПДР України.

Судом було установлено, що  твердження відповідача про переобладнання гальмівної системи автомобіля марки КАМАЗ 5320 з державним номером 04044 СВ не ґрунтуються на належних та допустимих доказах, а тому судом визнаються  як припущення, оскільки  жодних доказів  зображення фактичного місця розміщення та конструкції гальмівної системи  указаного автомобіля на день винесення спірної постанови відповідач не надав з обґрунтуванням невідповідності такого фактичного розміщенням ресиверів конкретним правилам чи стандартам.

Копія відеозапису наданого до суду не містить жодних фактичних даних, які б підтверджували факт здійснення переобладнання гальмівної системи на автомобілі, відеозапис містить лише процедуру роз’яснення відповідачем прав позивачу та пропозицію надати пояснення.

Позиція відповідача викладена у відзиві на позовну заяву зводиться до цитування положень КУпАП, які він мав дотриматись при винесенні спірної постанови.

Натомість викладені у спірній постанові обставини, які відповідачем не підтверджено жодними доказами, спростовуються показаннями допитаного в якості свідка майстра з ремонту машин та механізмів виробничого підрозділу "Сумське територіальне управління" філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" ПАТ "Укрзалізниця"  П., який показав, що здійснює контроль та перевіряє технічний стан автомобіля, яким керує позивач і підтвердив, що конструктивні елементи автомобіля, у тому числі гальмівної системи розміщено саме на місці заводської установки. На автомобілях КАМАЗ різних моделей та років випуску передбачені різні модифікації  способів закріплення елементів гальмівної системи. Щорічно автомобіль проходить огляд спеціалізованою установою. Останній раз у жовтні 2017 року проведений огляд транспортного засобу і фахівці про жодне переобладнання систем автомобіля зауважень не висували. Пояснення позивача та свідка також підтверджується  протоколом перевірки технічного стану транспортного засобу № 00121-02573-17, в якому відсутні дані про переобладнання автомобіля КАМАЗ 5320 .

Таким чином, відповідач на виконання вимог частин  1 та 2 статті 77 КАС України не надав суду жодних належних та допустимих доказів, які підтверджували б наявність в діях позивача складу правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 121 КУпАП, а тому суд дійшов висновку, що оспорювана  постанова про притягнення Х. до адміністративної відповідальності відповідачем прийнята не в спосіб, який передбачений нормами КУпАП, без урахування усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення, що є підставою для її скасування.

Адміністративний позов гр. Х. про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення та закриття провадження у справі судом задоволено.

громади судом було відмовлено.

 

Головуючий  суддя - Щербаченко М.В.   

 

Пошук в ЄДРСР судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити за номером № 588/544/18