flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

При керуванні транспортним засобом - дотримуйся Правил дорожнього руху

18 травня 2018, 14:55

Тростянецьким районним судом розглянуто справи за адміністративними позовами гр. Ч. до роти № 3  батальйону УПП у Сумській області про скасування постанов у справах про адміністративні правопорушення та закриття провадження у справі.

         Позивач звертався до суду з указанимими позовами, які мотивував тим, що відповідачем було винесено постанови про накладення адміністративного стягнення у справі про адміністративне правопорушення передбачене частиною 1 статті 122 КУпАП. У постановах указано, що в с.Климентове Охтирського району Сумської області позивач, керуючи транспортним засобом «SCANIA-124» з вантажем вагою 20,0 тон та загальною масою 37,0 тон не виконав вимоги знаку 3.15 ПДР «Рух транспортного засобу маса якого перевищує 15 тон заборонено», чим порушив пункт 3.3 правил ПДР України. Позивач вважає, що Правил дорожнього руху він не порушував. Дійсно він керуючи автомобілем «SCANIA-124» при виїзді з м.Тростянець в напрямку м.Охтирка, переїжав міст через річку Ворскла в с.Климентове Охтирського району, де на посту патрульної служби був неодноразово зупинений поліцейськими та йому були пред’явлені претензії, що він порушив вимоги Правил дорожнього руху України, оскільки вага його автомобіля перевищує 15 тон, а рух через міст дозволено автомобілям вага яких не більше 15 тон. Позивач зазначає, що вагові (вимірювальні) прилади, які б могли підтвердити перевищення ваги автомобіля були відсутні. Позивач вважає, що відсутність вимірювального приладу (вагів) та інших доказів вказує на те, що він не скоїв адміністративного правопорушення. Згідно технічних даних вага автомобіля «SCANIA-124» з причепом складає 8890 кг., та вантаж, який перевозив позивач становить біля 2000 кг.

Відповідачем  у судовому засіданні було доведено перегруз транспортного засобу, завдяки математичним розрахункам та відповідно технічної документації на транспортні засоби, за змістом яких маса автомобіля з причепом становить 16590 кг, що вже перевищує 15 т. Указані обставини підтверджуються копіями свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, що містять відповідні відомості про їх масу. На підтвердження правомірності оспорюваних постанов подано копії свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу, яким керував позивач. Відповідно до Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу ВМС 040942 маса автомобіля марки «SCANIA-124» з державним номером ВМ 1834 АІ без навантаження складає 8890 кг, а згідно із свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу  ВМС 062990 маса причіпа бортового Е марки ПР Sоmmer - складає 7700 кг . Таким чином, відповідачем надано докази, які підтверджують наявність в діях позивача складу правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 122 КУпАП.

Отже, судом установлено,  що загальна маса автомобіля з причіпом навіть без вантажа, яким керував  позивач складала 16590 кг, що перевищує вагу, яка передбачена знаком 3.15 Правил дорожнього руху «Рух транспортних засобів маса яких перевищує 15 тон, заборонено», в зоні дії якого позивач рухався. Таким чином, суд дійшов висновку, що постанови у справах про адімінстративні правопорушення  є законними та обґрунтованими, відповідають  вимогам частини 2 статті 2 КАС України, а тому позови  гр. Ч. про їх  скасування та закриття провадження у справах  - задоволенню не підлягають.

 

Пошук в ЄДРСР судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити за номером № 588/565/18; № 588/566/18; № 588/564/18