flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

3 роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки – покарання за наїзд на групу пішоходів

15 лютого 2019, 10:05

14 лютого 2019 року судом  винесено обвинувальний вирок відносно громадянина Я., який обвинувачується у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, що керує транспортним засобом, що заподіяли потерпілому тяжкі тілесні ушкодження

Громадянину Я. призначено покарання у вигляді три  роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на два роки.

 Подія трапилася 15 грудня 2017 року. Того дня, після перебування у барі на корпоративній вечірці, де випив пару кухлів пива, чоловік, перебуваючи у стані сп’яніння, вирішив розвести по домам своїх колег. Під час руху він слухав гучно музику, відволікся від керування, підкурюючи сигарету та відчиняючи вікно, не бачив пішоходів на проїзній частині, після чого почув удар по автомобілю. Після удару на нього посипалось переднє скло і він зупинився. Далі він виключив світло фар, його хтось почав витягувати з автомобіля. Перебуваючи на вулиці,  він побачив, що біля його машини лежали двоє людей.

Свою вину у вчиненні злочину при зазначених обставинах громадянин Я. судовому засіданні визнав повністю. 

Крім показань обвинуваченого його вина у вчиненні злочину доводиться показаннями допитаних судом потерпілих, свідків та підтверджується документами та висновками експерта, дослідженими під час судового розгляду.

При визначенні виду та міри покарання обвинуваченому, суд урахував тяжкість та ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину, зокрема те, що внаслідок вчинення злочину постраждало декілька осіб, настали тяжкі наслідки у виді заподіяння тяжких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень потерпілим.

Також, при оцінці обставин кримінального провадження і визначенні виду та міри покарання обвинуваченому суд враховує, ступінь вини кожного з учасників дорожньо-транспортної пригоди, оскільки наїзд на пішоходів відбувся не лише в наслідок винної поведінки обвинуваченого, а і внаслідок не дотримання самими потерпілими правил дорожнього руху.

Разом із тим, як пом’якшуючі вину обставини, суд вважає щире каяття обвинуваченого, активне сприяння розкриттю злочину, добровільне відшкодування завданого потерпілим матеріального збитку.

Обставиною, що обтяжує покарання обвинуваченого є вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння.

Враховуючи всі обставини справи суд вважав за необхідне призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі у межах нижньої межі передбаченої санкцією статті ч. 2 ст. 286 КК України та призначити додаткове покарання у виді позбавленням права керувати транспортними засобами.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів.

Пошук в ЄДРСР судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити за № 588/1676/18.